Czas na Manhattan! W odradzającym się barmaństwie XXI wieku mieliśmy już Negroni i Old Fashioned. Najbliższy zaś okres należeć będzie do kolejnego z wielkich – Manhattanu. Jest on ojcem Martineza i dziadkiem Martini, ale najbardziej znany jest z tego że jako pierwszy w swoim składzie zawierał wermut. My jak to mamy w zwyczaju lekko zmodyfikowaliśmy przepis na tego klasyka, Wy też możecie eksperymentować ze smakowymi bittersami, czy domowymi syropami – jedyne co nie powinno się zmienić to wisienka „na torcie” 😉
Manhattan – Przepis na Drink
- 40 ml amerykańskiej whiskey lub bourbonu
- 20 ml porto / vermut / sherry
- 3 dashe bittersa
- świeże ziarna kawy
- wisienka koktajlowa do dekoracji
oraz
- kieliszek na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
- sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażalki
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej: 40 ml whiskey, 20 ml porto i 3 chlusty angostury.
3. Uzupełnij ją lodem i wymieszaj zawartość za pomocą długiej łyżki. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
4. Wysyp lód z kieliszka lub wyjmij kieliszek z zamrażalki.
5. Uwaga, to co zaraz nastąpi w piśmie wydaje się bardzo skomplikowane, ale w rzeczywistości jest super proste: do sitka barmańskiego wsyp łyżkę świeżych ziaren kawy. Następnie przelej zawartość szklanicy przez sitko do schłodzonego kieliszka.
6. Z wierzchu udekoruj wisienką koktajlową (możesz ją np. nabić na wykałaczkę)
7. Smacznego!