Zostały nam 10 dni do świąt – czyli akurat tyle ile potrzeba na przygotowanie naszego świątecznego kompotu, który pozwoli Wam przetrwać w spokoju rodzinne spotkania 😉 Infuzję można wykorzystać przy przeróżnych kombinacjach koktajlowych, jak również w wersji neat lub on the rocks – my proponujemy go w wariacji Old Fashioned – aromat wędzonych gruszek, rozmarynu i pomarańczy… nic tylko ułożyć się wygodnie przed kominkiem… ale jeśli nie macie kominka to obiecujemy, że nasz drink zadziała równie rozgrzewająco. Ah, święta!
Old Fashioned Christmas – Przepis na Drink
- 100 ml kompotu
- zest (skórka) z pomarańczy
- do dekoracji: gałązka rozmarynu i suszona skórka pomarańczy
- opcjonalnie: bitters
Składniki na kompot:
- 250 ml whiskey
- 2 gruszki wędzone (takie jak na susz, znajdziesz je na lokalnym bazarku)
- duży słoik
oraz
- szklanka na drinka
- kostki lodu
- sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
Zawczasu przygotuj kompot – wystarczy że do dużego słoika włożysz 2 suszone gruszki i zalejesz je 250 ml whiskey. Zakręć słoik i schowaj w ciemne miejsce na 10-14 dni. Im dłużej będzie trwała infuzja, tym intensywniejszy, bardziej wędzony smak.
1. Napełnij szklankę lodem.
2. Następnie używając sitka barmańskiego nalej 100 ml kompotu (połowę zawartości słoika) do szklanki.
Dobra rada: możesz dodać też parę chlustów angostury.
3. Weź zest (skórkę z pomarańczy) i ściśnij go nad szklanką, żeby dodać dodatkowych olejków i aromatów. Muśnij nim brzegi szklanki, a następnie odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebny).
4. Jako dekorację użyj gałązkę rozmarynu i suszoną skórkę pomarańczy.
5. Smacznego!