Drinki z LikieremLotus Espresso – przepis na drink

Lotus Espresso – przepis na drink

Lotus to po prostu kawa z mocnym kopnięciem. W przepisie zamiast zwykłego syropu cukrowego wykorzystujemy klonowy, co dodaje całości miodowego aromatu. Koktajl ten został skomponowany po raz pierwszy w 2005 roku, w australijskim barze. 

Lotus Espresso – przepis na drink

  • wódka – 60 ml
  • likier kawowy – 20 ml
  • syrop klonowy –20 ml
  • espresso – 40 ml

Sposób przygotowania:

Przed przygotowaniem koktajlu zaparz świeże espresso, w przepisie wykorzystujemy gorącą kawę. Następnie do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj kilkoma ziarnami kawy. Gotowe!

Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj. 

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: