Lotus to po prostu kawa z mocnym kopnięciem. W przepisie zamiast zwykłego syropu cukrowego wykorzystujemy klonowy, co dodaje całości miodowego aromatu. Koktajl ten został skomponowany po raz pierwszy w 2005 roku, w australijskim barze.
Lotus Espresso – przepis na drink
- wódka – 60 ml
- likier kawowy – 20 ml
- syrop klonowy –20 ml
- espresso – 40 ml
Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem koktajlu zaparz świeże espresso, w przepisie wykorzystujemy gorącą kawę. Następnie do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj kilkoma ziarnami kawy. Gotowe!
Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj.