Whiskey Sour
Whiskey Sour ma za sobą bardzo długą, barmańską historię, a z racji tego, że jest koktajlem powszechnie znanym i lubianym, bardzo łatwo znaleźć jego recepturę. W tradycyjnych przepisach, koktajl ten oprócz Bourbona, soku z cytryny i limonki oraz syropu cukrowego zawiera także kurze białko. Na mojbar.pl chcielibyśmy przedstawić Wam jednak niecodzienny, bo wegański przepis na Whisky Sour. Czy to w wersji tradycyjnej, czy w wersji wege, jesteśmy pewni jednego – Whisky Sour to rewelacyjny koktajl, o ile uda się odpowiednio zbalansować kwas i słodycz. Dlatego koniecznie trzymajcie się naszego przepisu! 😉
Whiskey Sour – Przepis na Drink
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml soku z limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- opcjonalnie można dodać białko
Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu i kolejno wlej składniki (w odmierzeniu dokładnych ilości pomocny będzie jigger lub miarka kuchenna). Następnie wszystko energicznie wstrząśnij i przelej do niskiego szkła. Ostatnim krokiem koktajlu doskonałego jest garnish! Jako dekoracji użyj wisienki koktajlowej i ćwiartki pomarańczy. Smacznego! Wskazówka: Jeżeli zdecydujesz się aby użyć białko z kurzego jaja, wlej je do szejkera razem ze wszystkimi składnikami.