White Lady
Jeżeli ktoś twierdzi, że tworzenie drinków jest trudne to znaczy że nigdy nie próbował swoich sił i szuka prostej wymówki. Czasem wystarczy lekko zmodyfikować klasyczny drink, aby uzyskać oryginalną, własną kompozycję. W recepturach najważniejsza jest jakość składników, ale i również proporcje. To one decydują o tym czy nasz drink będzie odpowiednio zbalansowany. To jakiego balansu oczekujemy zależy oczywiście od osobistych preferencji, ale i na przykład od pory dnia, czy też roku. W zimie wolimy drinki energetyczne, słodkie lekko przełamane kwasowością, zaś latem drinki kwaśne złagodzone nutką słodyczy. Tak więc proporcje możemy odpowiednio modyfikować. Jednak każdy profesjonalny barman, wśród mimo wszystko niewielu wzorów, najczęściej stosuje proporcje w układzie 40/20/10. Takie proporcje występują zarówno w Wódka Sour, Daiquiri, White Lady, Side Car czy Margarita. Te trzy ostatnie drinki z resztą różnią się wyłącznie składnikiem bazowym. White Lady to 40 ml Ginu, 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec i 10 ml cytryny. W Side Car gin zastępujemy brandy, a w Margarita tekilą.
White Lady – Przepis na Drink
- 40 ml Ginu
- 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
- 10 ml cytryny
Oryginalny przepis na White Lady stworzony został w 1919 roku przez Harry McElhone, sławnego barmana pracującego wówczas w londyńskim Circo Club. Owczesna receptura zawierała trzy składniki uzyte w równych proporcjach. Były to bialy krem miętowy, likier pomarańczowy Triple Sec i sok z cytryny. Kiedy w roku 1923 nabył Harry’s New York Bar w Paryżu, zmienił recepturę podmieniając gin w miejsce białego likieru miętowego, zostawiając proporcje bez zmian. W 1930 roku Harry Craddock główny barman w The American Bar w hotelu Savoy w Londynie zwiększył w swojej wersji White Lady ilość ginu tym samym powodując iż sam drink stał się bardziej wytrawny. Obecnie w niektórych wersjach spotkać można dodatek białka kurzego co powoduje iż tekstura White Lady jest dużo bardziej gładka. Również częstym zabiegiem jest dodanie kilka kropli Angostura Bitter co powoduje, iż White Lady nabiera głębi i zyskuje dodatkowego ”pazura”. Która wersja White Lady jest najlepsza? Trzeba sprawdzić samemu 😉